Snellaadtechnologieën
Dankzij de snellaadtechnologieën die tegenwoordig op de markt zijn, is het mogelijk geworden om ook deze apparaten in een korte tijd op te laden. In dit artikel leggen we u uit wat deze technologieën precies inhouden en wat het verschil is.
Smartphones zijn door de jaren heen steeds groter van formaat geworden, waarbij ze voorzien worden van batterijen met steeds hogere capaciteiten. Dankzij de snellaadtechnologieën die tegenwoordig op de markt zijn, is het mogelijk geworden om ook deze apparaten in een korte tijd op te laden. De populairste snellaadtechnologieën van het moment zijn:
- Qualcomm® Quick Charge
- USB Power Delivery (USB-C PD)
- Galliumnitride (GaN)
- Super-Si
In dit artikel leggen we u uit wat deze technologieën precies inhouden en wat het verschil is.
#1 Qualcomm® Quick Charge (QC)
Quick charge is een van de meest gebruikte snellaadtechnologiën, maar wat is Qualcomm® Quick Charge precies? Er zijn verschillende versies beschikbaar van deze snellaadtechnologie, te beginnen met Quick Charge 2.0 die in 2014 door Qualcomm® werd uitgebracht. Deze simpele en goedkope laadoplossing is in veel apparaten geïmplementeerd en is 75% sneller dan andere laders.
Bij de Quick Charge 3.0 werd INOV (Intelligent Negotiation for Optimal Voltage) geïntroduceerd. Dit algoritme maakt het opladen van bijvoorbeeld mobiele telefoons efficiënter doordat de stroomtoevoer geoptimaliseerd wordt. De Quick Charge 3.0 is daarnaast 4-6 °C koeler, 16% sneller en 38% efficiënter dan zijn voorganger.
De technologie werd steeds verder verbeterd en de komst van Quick Charge 4.0 was in December 2016 een feit. Deze nieuwe versie biedt ook extra bescherming tegen overspanning en oververhitting door temperatuur balancering en geavanceerde veiligheidstoepassingen. De Quick Charge 4+ die in 2017 volgde is daarnaast weer sneller, efficiënter en koeler dan de 4.0 editie. Ook is deze versie verenigbaar met de Quick Charge C 2.0 en 3.0 in tegenstellig tot de Quick Charge 4 apparaten.
De laatste versie is de Quick Charge 5.0, welke in juli 2020 geïntroduceerd werd. Deze versie onderscheid zich door extra power (maar liefst 100W meer). Qualcomm® claimt dat deze technologie een telefoon met een 4500 mAh batterij tot wel 50% op kan laden in 5 minuten! Ook is deze nu cross-compatible met alle USB, PD en PPS systemen.
#2 USB-C Power Delivery (PD)
USB-C Power Delivery is een snellaadtechnologie die ondersteund wordt door bepaalde iOS/Apple- en Android/Google/Samsung apparaten. Deze technologie levert meer vermogen dan andere standaard laadtechnologieën. De voordelen van deze vorm van snel laden zijn de snelheid, het vermogen en de veiligheid. Een apparaat is, in tegenstelling tot laden met een standaard 5W lader, tot 70% sneller opgeladen wanneer een USB-C-PD lader is gebruikt. De USB-C schakelingen die gebruikt worden voor deze technologie zijn ontworpen om een hoger vermogen te kunnen verwerken zonder dat deze oververhit zullen raken. Om van deze technologie gebruik te maken zijn drie zaken essentieel:
- U bent in het bezit van een smartphone of tablet met USB-C-PD technologie
- U heeft een USB-C laadkabel
- U beschikt over een wand- of autolader met USB-C-PD technologie
#3 Galliumnitride (GaN)
Galliumnitride, ook wel GaN, is een materiaal wat steeds populairder wordt voor gebruik in laders. De reden hiervoor is het feit dat GaN minder warmte produceert. Hierdoor kunnen de onderdelen van de lader dichter op elkaar geplaatst worden, waardoor de laders heel compact van formaat gemaakt kunnen worden zonder dat dit ten koste gaat aan de veiligheid! GaN is de vervanger van silicium, waarbij stroom sneller door de componenten gaat en onze mobiele apparaten dus sneller opladen.
#4 Super-Si?
Super-Si is een snellaadtechnologie die goedkoper en efficiënter is dan GaN bij lagere wattages. Daar waar de GaN componenten erg kostbaar zijn en een langere levertijd hebben, wordt de Si technologie steeds vaker gebruikt bij laders <30W. Het nieuwe type materiaal op siliciumbasis zijn klein, snel en werken daarnaast betrouwbaar bij hoge temperaturen. De schakelfrequentie van deze technologie kan tot 1MHZ hebben, wat gelijk is aan het niveau van GaN!
Bekijk alle nieuwsitems